Nyhetsvecka 39

Veckans nyhetsbrev handlar bland annat om sprängningar och mat som vi slänger. Foto: Pixabay.

Barn läser mer än tidigare och vi slänger massvis med frukt och grönsaker. Häng med och kolla in veckans nyheter!Visste du att vi slänger jättemycket mat varje år? Svenskarna slänger 33 kilo mat och dryck per person och år. Kan du gissa vad vi slänger mest av? Jo, frukt och grönsaker. Äpplen och morötter åker ofta i slasken.


Karin Fritz är matsvinnsexpert på Livsmedelsverket. Hon säger i ett pressmeddelande att vi måste bli bättre på att titta, lukta och smaka innan vi slänger vår mat.I veckan har vi också skrivit om sprängningarna sker i Sverige. Statsminister Ulf Kristersson sa i ett tal att regeringen ska göra mer för att stoppa de kriminella gängen.
Läs mer i vår artikel: “Regeringen vill stoppa sprängningarna”Sedan har vi skrivit om Laponia som är ett världsarv. Laponia är ett naturområde i norra Sverige. Nu finns det planer på att bygga en gruva i närheten av naturområdet. Då kanske Laponia slutar att vara ett världsarv.
Läs mer i vår artikel: “Sverige kan förlora ett världsarv”I helgen kan du också läsa om hur barn läser mer än tidigare. En jätterolig nyhet tycker vi så klart!

Sedan är det ju snart ny månad. Oktober är nästan här. Det betyder att Minibladet har en ny kändis. Och den här månaden har vi faktiskt två kändisar. Dansarna Nino och Julia är superpoppis på sociala medier. Vi tyckte att det var dags att ni fick lära känna dem bättre. Klicka på den gröna “Kändis”-knappen för att läsa första delen av intervjun, passa på att lösa hemlisen och svara på nästa veckas kändisfråga.

Ha en jättefin helg!

Gustav Sigala Haggren

Redaktionschef