Statsministern höll tal till oss i landet

Statsminister Ulf Kristersson. Foto: Ninni andersson/Regeringskansliet

Kriminella människor spränger och skjuter mycket just nu. Därför har vår statsminister Ulf Kristersson hållit ett tal till alla som bor i Sverige.

Kriminella människor spränger och skjuter ovanligt mycket just nu. På torsdagskvällen höll Sveriges statsminister Ulf Kristersson därför ett tal i tv.

I talet vände han sig till oss som bor i Sverige. Han sa att läget är väldigt allvarligt. 

 – Jag kan inte nog understryka hur allvarligt läget är. Sverige har aldrig förr sett något liknande. Inget annat land i Europa ser något liknande, sa statsministern.

Statsministern sa också att de som bestämmer i Sverige ska göra mycket mer för att stoppa de kriminella. Till exempel ska lagar ändras så att det blir hårdare straff för människor som skjuter och spränger. 

Han sa också att det är viktigt att barn och ungdomar som riskerar att bli kriminella ska få hjälp i tid så att de inte blir kriminella när de blir äldre. 

– Jag vill tacka alla er som arbetar dag och natt för att jaga och gripa farliga kriminella, ni som utreder brotten och lagför brottslingar. Tack till alla er som arbetar inom socialtjänsten och skolan för att hjälpa barn att hamna rätt i livet, sa statsministern i slutet av talet. 

Under fredagen träffar statsminister Ulf Kristersson cheferna för polisen och Försvarsmakten för att se om Sveriges militär kan hjälpa polisen i arbetet med att stoppa de kriminella. 


Behöver du någon att prata med? På Bris finns det alltid någon att prata med. Alla barn under 18 år kan chatta med Bris eller ringa dem på telefonnumret 116 111. Bris har öppet dygnet runt.

Sveriges statsminister heter Ulf Kristersson.
I torsdags kväll höll han ett tal
till alla som bor i Sverige.

 

Talet handlade om att
det har varit mycket sprängningar i Sverige
den senaste tiden.

 

Ulf Kristersson berättade att
regeringen ska försöka stoppa sprängningarna i Sverige.
Han sa också att det ska bli hårdare straff
för dem som spränger.

 

I talet tackade Ulf Kristersson
de som jobbar med att fånga
dem som spränger.

– Jag vill tacka alla er som arbetar dag och natt
för att jaga och gripa farliga kriminella,
sa Ulf Kristersson i talet.

 

Behöver du någon att prata med?
På Bris finns det alltid någon att prata med.
Alla barn under 18 år kan chatta med Bris
eller ringa dem på telefonnumret 116 111.
Bris har öppet dygnet runt.