Danmark förbjuder Koran-bränning

Danmarks flagga. Foto: Pixabay

Danska politiker har bestämt att det ska bli förbjudet att bränna Koranen i Danmark. Men så kommer det inte att bli i Sverige, säger regeringen. 

De senaste åren har det varit flera uppmärksammade Koran-bränningar i Sverige. Det har även varit Koran-bränningar i vårt grannland Danmark. 

Koranen är muslimernas heliga bok. Att vissa människor har bränt boken har därför gjort en del människor upprörda. 

Koran-bränningarna har lett till en diskussion i Sverige. Vissa människor tycker att det borde vara förbjudet att bränna heliga böcker eftersom människor kan bli ledsna. Andra människor säger att det borde vara tillåtet eftersom det är en del av yttrandefriheten. 

Nu har politikerna i Danmark bestämt att det i de flesta fall ska vara olagligt att bränna Koranen och andra heliga böcker offentligt. Offentligt betyder att andra människor kan se det. 

Sveriges regering säger att de inte vill ha något liknande förbud i Sverige. Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer från partiet Moderaterna säger att regeringen vill ha en stor yttrandefrihet i Sverige. 

– Jag ser inte att det är lämpligt eller att det finns något bredare stöd att gå den danska vägen, säger Gunnar Strömmer till nyhetsbyrån TT.

Men även om regeringen inte vill förbjuda bränning av heliga skrifter betyder det inte att man kan göra det hur som helst. I vissa fall kan det vara hets mot folkgrupp. Det är ett brott som betyder att man sprider hat eller hot mot en viss grupp. 

Nyligen dömde till exempel Linköpings tingsrätt en man för hets mot folkgrupp efter att han hade bränt en koran på ett sätt som var hotfullt mot muslimer. 

Mannen hade exempelvis spelat upp en viss musik. Musiken hade använts under en terror-attack mot muslimer för några år sedan i Nya Zeeland.

Det senaste året har det varit
många Koran-bränningar.
Koran-bränningar är när någon
eldar upp ett exemplar av boken Koranen.

 

Koranen är en helig skrift
för religionen Islam och för muslimer.

 

Nu ska det bli förbjudet
att elda upp Koranen i Danmark.
Där ska det också bli olagligt
att elda upp andra heliga böcker
som till exempel Bibeln.

 

Men i Sverige säger regeringen
att det inte kommer att bli olagligt
att bränna heliga böcker.