Nya fotbollsturneringar får inte stoppas

Foto: Daniel Norin/Unsplash

Fotbolls-organisationerna Fifa och Uefa har försökt stoppa fotbollslag från att starta en ny fotbollsturnering i Europa. Nu säger EU-domstolen att Fifa och Uefa inte får göra så. 

Fifa och Uefa är två stora fotbolls-organisationer. Till exempel håller Fifa i världsmästerskapen i fotboll och Uefa håller i Champions League som är en turnering för duktiga fotbollslag i Europa. 

2021 försökte flera europeiska lag skapa en ny fotbollsturnering. Fotbollsturneringen skulle heta Super League och lag som Juventus, Real Madrid och Barcelona skulle vara med. 

Men Fifa och Uefa ville inte att Super League skulle skapas. Så de sa att fotbollslagen inte skulle få spela i Fifas och Uefas turneringar om de startade Super League. 

Nu har EU-domstolen i Luxemburg kollat närmare på saken. EU-domstolen är en förkortning av Europeiska unionens domstol. Domstolens jobb är att se till att EU:s lagar gäller i alla EU-länder. 

EU-domstolen säger att Fifa och Uefa inte får stoppa andra från att starta fler fotbollsturneringar i Europa. Det är nämligen olagligt enligt EU:s lagar att göra så. 

Det betyder att Super League och andra europeiska fotbollsturneringar får lov att skapas utan att bli stoppade på det viset. 

Fifa och Uefa är två organisationer
som jobbar med fotboll.
Fifa jobbar med fotboll i hela världen
och Uefa jobbar med fotboll i Europa.

 

Fifa och Uefa ville stoppa fotbollslag
från att skapa en ny turnering.
De ville att fotbollslagen bara
skulle spela i Fifas och Uefas turneringar.

 

Men nu säger en domstol i Europa
att Fifa och Uefa inte får stoppa andra
från att starta nya turneringar.

 

Domstolen som sa så heter EU-domstolen.
Den finns för att se till så att alla följer
de lagar som finns i EU och i länderna i EU.