Korruptionen ökar i Sverige

Foto: Shutterstock

En ny undersökning visar att Sverige har blivit mer korrupt. Trots det är Sverige ett av världens minst korrupta länder.

Korruption är när människor som har viktiga jobb använder sina jobb för att själva tjäna på det. Ofta handlar korruption om att tjäna pengar.

Korruption kan vara en polis som låter bli att fånga brottslingar som betalar polisen. Korruption kan också vara en rektor som bara köper in skolböcker från sin kompis som jobbar som bokförsäljare.

Korruption kan alltså se lite olika ut. Men all korruption är dåligt för ett land. Korruption gör till exempel landet mer orättvist. 

Det finns en organisation som heter Transparency International. Organisationen jobbar med att undersöka hur mycket korruption det finns i världens länder. 

Varje år gör de en ny undersökning där varje land får ett poäng mellan noll och hundra som visar hur korrupta de är. Hundra poäng betyder att landet knappt har någon korruption alls medan noll poäng betyder att landet är jätte-korrupt. 

Nu har Transparency Internationals senaste undersökning blivit klar. Undersökningen visar att korruptionen har ökat i Sverige jämfört med i fjol och tidigare år. 

I år har Sverige fått 82 poäng. Även om det är sämre poäng än tidigare är 82 poäng ändå ganska bra. Med 82 poäng är Sverige det sjätte minst korrumperade landet i världen. 

Vårt grannland Danmark är det minst korrumperade landet. Danmark har fått 90 poäng. Efter Danmark kommer Finland med 87 poäng och Nya Zeeland med 85 poäng. 

De fyra mest korrupta länderna är Somalia, Venezuela, Syrien och Sydsudan. Somalia får 11 poäng i undersökningen medan Venezuela, Syrien och Sydsudan får 13 poäng var. 

Sverige har blivit mer korrupt.
Korruption är när någon
använder sin makt för att tjäna pengar själv.
Till exempel kan det vara en polis
som tar pengar från brottslingar
för att polisen inte ska fånga dem.

 

Men korruption kan se ut på olika sätt.
Det kan också vara en rektor
som bara köper skolböcker
av sin kompis som säljer böcker.

 

En ny undersökning visar
att Sverige har blivit mer korrupt.
Men Sverige är fortfarande
ett av världens minst korrupta länder.

 

Undersökningen gav länderna poäng
beroende på hur korrupta länderna är.
Noll poäng är väldigt korrupt
och hundra poäng är inte korrupt alls.

 

Sverige fick i år 82 poäng.
Det är ganska bra
men det är sämre än tidigare år.
Därför har Sverige blivit lite mer korrupt.