Sverige ger UNRWA pengar igen

Så här såg det ut när Gazaremsan fick hjälp av FN och Röda halvmånen i slutet av oktober. Foto: Palestine Red Crescent Society

I januari slutade Sverige att ge pengar till hjälporganisationen UNRWA. Men nu har regeringen bestämt att UNRWA ska få pengar igen. 

UNRWA är en hjälporganisation som tillhör Förenta Nationerna (FN). UNRWA jobbar med att hjälpa palestinska flyktingar och är därför viktig för människorna på Gazaremsan.

På Gazaremsan är det just nu krig mellan Israel och terrororganisationen Hamas.

Människorna som bor där har det därför svårt och behöver få hjälp med mat, medicin och andra saker som behövs för att leva. En av organisationerna som jobbar för att hjälpa människorna är UNRWA. 

Men i slutet av januari bestämde Sverige och flera andra länder att de skulle sluta ge pengar till UNRWA. Anledningen var att Israel sa att vissa människor som jobbar för UNRWA också jobbar för Hamas. 

I stället skulle Sverige ge pengar till andra hjälporganisationer. 

Men nu har Sveriges regering sagt att de ska börja ge pengar till UNRWA igen. Regeringen säger att de ska göra det eftersom UNRWA har lovat att bli bättre på att undersöka människorna som jobbar för dem.

– Då känner vi oss tryggare än tidigare med att betala ut en del av stödet, säger Sveriges biståndsminister Johan Forssell (M) till SVT.

I helgen blev det bestämt att UNRWA ska få 200 miljoner kronor av Sverige. Senare i år ska ännu mer pengar skickas till UNRWA.

Under tiden undersöker FN om det stämmer att det har funnits människor på UNRWA som jobbar åt Hamas. Men FN har ännu inte berättat vad de har kommit fram till i undersökningen.

UNRWA är en organisation
som jobbar med att hjälpa flyktingar i Palestina.
UNRWA är en del av FN.

 

UNRWA behöver få pengar
från länder för att kunna hjälpa flyktingar i Palestina.
Sverige brukade ge pengar till UNRWA
men i januari slutade Sverige ge pengar till UNRWA.

 

Det berodde på att UNRWA hade fått kritik
för att anställa människor från Hamas.
Hamas är en grupp som krigar mot Israel just nu.

 

Men Sverige har nu ändrat sig
och kommer börja ge pengar till UNRWA igen.
UNRWA har nämligen sagt att
de ska bli bättra på att kolla upp vilka de anställer.