Sorg i Finland efter skolskjutning

Foto: Pixabay

På tisdagen var det en skolskjutning på en skola i Finland. Under onsdagen hissas därför flaggorna i Finland på halv stång. 

Många människor i Finland är ledsna. På tisdagen hände nämligen något hemskt. På en skola utanför Finlands huvudstad Helsingfors var det en skolskjutning. 

En elev dog och två skadades. De skadade eleverna får nu vård på sjukhus. Den finska polisen kom snabbt till skolan efter skolskjutningen. 

Mindre än en timme senare grep polisen en elev som misstänks vara den som sköt. Den gripna eleven går i samma klass som de andra eleverna. 

Eleverna är tolv år. I Finland måste människor vara minst 15 år för att kunna dömas till straff. Så är det också i Sverige. Den gripna eleven kan därför inte dömas för brottet. I stället tar de sociala myndigheterna i Finland hand om det. Sociala myndigheter har nämligen som jobb att hjälpa barn och vuxna som har problem.

Just nu håller polisen på att undersöka vad det egentligen var som hände. En av de viktigaste sakerna polisen ska ta reda på är motivet, det vill säga varför skolskjutningen hände. Polisen säger också att det är viktigt att människor inte sprider rykten på sociala medier.

Skolan det hände på är öppen igen. Det är den för att eleverna och personalen ska kunna gå dit och få prata om det som har hänt. Att prata om hemska saker hjälper människor att må bättre. 

Det är också viktigt för människor att få vara ledsna tillsammans. Därför har de finska myndigheterna bestämt att flaggorna i Finland ska hissas på halv stång under onsdagen.

Flaggor som bara är hissade halvvägs upp på stången visar att människor är ledsna för att någon har dött. På onsdagen visar alltså flaggorna i Finland att människorna är ledsna över det som hände på skolan. 


Behöver du en vuxen att prata med?

På Bris finns det alltid någon att prata med. Alla barn under 18 år kan chatta med Bris eller ringa dem på telefonnumret 116 111. Bris har öppet dygnet runt.


Resurser för vuxna:

Hur du pratar med ditt barn om hemska saker i media

I tisdags hände något hemskt i Finland.
På en skola utanför Helsingfors
var det en skolskjutning.

 

En elev på skolan hade ett vapen
och sköt med det i skolan.
Två andra elever på skolan skadades
och tyvärr var det en elev som dog.

 

Den elev som sköt har blivit tagen av polis.
Polisen jobbar nu med att ta reda på
varför eleven sköt på skolan.

 

Många i Finland är ledsna över det som hände.
Flaggorna i Finland är hissade på halv stång.
Det betyder att människor är ledsna
för att någon har dött.

 

Behöver du en vuxen att prata med?
På Bris finns det alltid någon att prata med.
Alla barn under 18 år kan chatta med Bris
eller ringa dem på telefonnumret 116 111.
Bris har öppet dygnet runt.

 

 

Resurser för vuxna:

Hur du pratar med ditt barn om hemska saker i media