Reporterskola

Israel får ställa upp i Eurovision

Eden Golan tävlar för Israel i Eurovision. Foto: Corinne Cumming/EBU.

Fler än 1 000 artister i Sverige vill inte att Israel ska delta i Eurovision.


Efter att kriget mellan Israel, Palestina och Hamas började några artister som Peg Parnevik, Yasin, Eric Saade och andra artister att protestera mot att Israel får vara med i Eurovision. Men de lyckades inte övertyga EBU, och beslutet kom den 6 mars 2024.


Israel valde sitt bidrag genom tv-programmet Ha Kokhav som valde representanten Eden Golan, en 20-åring som är israelisk-rysk.

Redan när Eden Golan var 15 år (2015) deltog hon i Junior Eurovision Song Contest. Efter det har hon sjungit i ryska The Voice Kids. Hennes första sång för Eurovision bytte namn från October Rain till Hurricane

Diego Alvarez,
Svenska skolan i Paris