Reporterskola

Minireportrar intervjuar journalist-studenter

Journalisterna Alma och Saga spelade in en podd med minireportrarna Mohaimen, Mozayan och Jasmin. Foto: Saga Korkman Westling.

Saga Korkman Westling och Alma Feldtman har precis blivit färdiga journalister på Skurups folkhögskola. Som sitt slutarbete spelade de in en podd med Minibladets reportrar i Rosengård, Malmö. Efter inspelningen blev Saga och Alma intervjuade av minireportrarna Jasmin och Mohaimen.

Varför ville ni intervjua oss?
– Vi vill prata med barn om journalistik för barn. Vi vill veta vad barn vill läsa mer om, det tycker vi är spännande, säger Alma.
– Det har varit en ära att träffa andra journalistkollegor och prata journalistik med er, vilket ni kan jättemycket om! säger Saga.


Vad gillar ni att göra för slags journalistik?
– Vi har jobbat med ganska många olika saker, som radio och tv och skrivit artiklar. Vi har också gjort praktik, jag har gjort nyheter på SVT Jämtland. Och nu gör vi podd med er, säger Alma.
– Jag har gjort min praktik på en tidning i Skellefteå som heter Norran. Där har jag fått skriva väldigt mycket, men jag har också gjort filmklipp och podd, säger Saga.

Journalisterna Alma och Saga intervjuas av minireporter Jasmin. Foto: Skärmdump.


Varför tycker ni att det är viktigt att folk får reda på de senaste nyheterna?
– Jag tycker att det är en del av demokratin, alla har rätt att ta del av vad som händer. Och alla ska få känna sig representerade, säger Alma.
– Det är också viktigt att det finns ställen där folk vet att man kan få reda på sanna nyheter, när det finns så mycket desinformation och falska nyheter, säger Alma.


Vilka nyheter tycker ni att barn och vuxna ska läsa och lyssna på?
– Jag tycker att alla ska få ta del av alla nyheter, jag tycker egentligen inte att det skiljer sig så mycket mellan barn och vuxna. Men jag har fått höra från er att man ska berätta nyheter på olika sätt, men att alla nyheter är för alla, säger Alma.


Lyssna på podden som Alma och Saga spelade in med Jasmin, Mohaimen och Mozayan på Tegelhuset i Malmö.


Text av Jasmin och Mohaimen, redaktionen på Tegelhuset i Rosengård, Malmö