Hur utformar vi barnens datorhörna på bästa sätt?

arbetsplats beskärdVi har precis flyttat och ska utforma en arbetsplats för barnen. Ett ställe där de kan läsa läxor men även sitta framför datorn och spela spel och surfa. Har du något tips på vad vi ska tänka på för att utforma det hela på rätt sätt? Fungerar en vanlig stol och ett skrivbord lika bra som ergonomiska varianter? Våra barn tillbringar en hel del tid framför datorn och det känns viktigt att de sitter rätt!

Utformning av en arbetsplats för barn är inte annorlunda än för vuxna. Det viktigaste som man ska tänka på är antalet minuter de sitter framför sin dator, läxor. Pausa ofta (var 20:e minut).

Skriver man på en laptop eller Ipad är det viktigt att skärmen är i ögonhöjd. Det är därför bra med ett laptop stöd och ett externt tangentbord. Sitter man och tittar neråt under lång tid får man en överbelastning i nackens småmuskler och det gör ont.

En tumregel för sittpositionen är 90 grader i armbågen – då ska handen vara i höjd med bordet. Stolen du sitter på ska helst vara möjlig att tippa framåt så att benen lutar snett ner. Detta gör att din rygg får en normal böj. Du kan även sitta på en Pilatesboll.

/ Marlene Olsen Öbrink, leg sjukgymnast

Fler Marlene Olsen Öbrink