Min fyraåring är väldigt klumpig. Hur vet jag om hans motoriska utveckling är normal?

fötter -beskärdMin son är fyra år. Jag upplever att han är klumpigare än andra barn i samma ålder. Det är inga stora grejer men han är helt enkelt inte så smidig.  Varken jag eller min man är särskilt sportiga av oss så det kanske ligger i generna. När bör jag bli orolig? Hur vet jag om hans motoriska utveckling är normal eller inte?

Barns motorik utvecklas olika snabbt. Det är en konstant utveckling fram till sex år då man får en liten ”dipp” och blir mer klumpig än man var tidigare. Sedan tar man ny fart och utvecklas igen.

Det viktigaste med den motoriska utvecklingen är motivation och glädje. Det är därför viktigt för oss föräldrar att utmana barn med olika aktiviteter. Är man då inte den sportiga typen får man ta sitt barn till föreningar som utmanar barnen.

Barnen gör inte som vi säger utan som vi gör så det blir självklart en stor utmaning för oss själva. Är du inte den sportiga typen kanske du bör hitta en kompromiss och ge dig iväg till roliga lekplatser, stranden eller skogen där man naturligt använder kroppen i leken.

När barnen börjar sin sexårsverksamhet händer det jättemycket på alla plan i utvecklingen,  inte förrän i årskurs ett har barnet landat. Du blir kallad till skolhälsovården någon gång under det första läsåret och då är det ett bra tillfälle att prata om barnets motorik.

/Marlene Olsen Öbrink är leg sjukgymnast

Fler Marlene Olsen Öbrink