Hur viktigt är det med motion för en elvaåring?

Min dotter är elva år och hon tillbringar (i mitt tycke) alldeles för mycket tid framför datorn. Hon har inga problem med vikten men rör sig inte särskilt mycket. Hon håller inte på med någon idrott och ogillar när det är gympa på schemat. Hur viktigt är det med motion och muskelbyggande i den åldern?

När man är elva år är man i en konstant tillväxtfas. Ryggen är den centrala delen av kroppen och dess funktion är helt beroende av rörelse och massor av muskler.

Samhället idag bjuder på mycket stillasittande aktiviteter och många långa pass framför en dator, Ipad och mobil. Det ställs därför större krav på rörelse på fritiden. Rörelse genererar hela kroppen och skapar många aktiva och positiva rörelseminnen. Sittande positioner framför en skärm skapar däremot passiva rörelseminnen där kroppen i princip hänger i sin struktur.

Barn som sitter mycket löper en ökad risk för ohälsa i ett längre perspektiv. I ett kortare perspektiv har vi gamnacke, ont i ryggen och huvudvärk som en konsekvens av för lite muskler. När vi inte har tillräckligt med muskler faller vi framåt och trycker ihop en mängd strukturer på vägen.
Sammanfattningsvis så är svaret på frågan att det är jätteviktigt med rörelse i denna ålder, både spontanlek och föreningsaktivitet är viktigt.

Fler Marlene Olsen Öbrink