Reporterskola

Sörmland: Herrhagsskolan förändrar världen med… kläder!

Här har klassrummet förvandlats till en butik med kläder och prylar som kan återanvändas. Foto: Sophie Bergdahl, Herrhagsskolan

 

Årskurs 6 på Herrhagsskolan har arbetat med hållbar utveckling och lärt sig att det går åt ett kilo kemikalier att tillverka en t-shirt! Därför kom dom överens om att “bytt är bättre än nytt!”

 

Vi elever i årskurs 6 på Herrhagsskolan har anordnat en klädbytardag. Under en veckas tid så har vi samlat in kläder hemifrån som vi inte längre kan eller vill ha. På fredagen så gjorde vi om klassrummet till en klädbutik. Vi fick själva gå runt och kolla i butiken och välja nya plagg eller accessoarer som vi ville byta till oss.

 

Med detta så vill vi och lärarna göra något bra för miljön och hoppas att kunna inspirera och utmana andra klasser att göra samma sak.

 

– Jag tycker att det är ett jättebra sätt att göra skillnad, säger en elev.

 

– Vi måste verkligen börja tänka långsiktigt nu, säger en annan elev.

 

 

Eleverna turades om med att vika alla kläder och packa alla påsar. Foto: Sophie Bergdahl, Herrhagsskolan

 

I skolan har vi pratat om modeindustrin och hur ”fast fashion” måste bytas ut mot ”slow fashion”.

 

Vi har nyligen fått lära oss hur mycket dagens klädproduktion faktiskt påverkar miljön på ett negativt sätt. Det är slöseri på jordens resurser. Det går åt hela ett kilo kemikalier åt att tillverka en endaste t-shirt! Därför kom vi överens om att bytt är mycket bättre än nytt.

 

– Det är därför vi vill utmana alla klasser i Nyköpings kommun att ordna en klädbytardag!

 

Ingen elev behövde komma tomhänt hem. Foto: Sophie Bergdahl, Herrhagsskolan

 

 

Text: Elever i klass 6 på Herrhagsskolan, Nyköping