Reporterskola

Sydsvenskan: Hör upp lärare: tillåt musik på lektionen!

Foto: Pixabay

 

På min skola har nästan ingen musik i öronen när de arbetar. Men jag kan arbeta bättre om jag får stänga ute allt ljud runt omkring mig.

 

För det första, om jag får ha musik i mina öron när jag arbetar, så kan jag koncentrera mig bättre och då stör jag inte andra i klassen. Dessutom blir jag lugnare av att lyssna på mina favoritlåtar. Det vet jag eftersom jag gör det när jag gör mina läxor hemma.

 

För det andra finns det avslappningsmusik som gör en mindre stressad om man inte är klar med någon uppgift. Det finns även “white noise” som är till för att ta bort störande ljud och buller, som finns i till exempel klassrummet.

 

Genom att ta bort andra störande ljud som exempelvis ventilationens brummande, knackande från tangentbordet eller stolar som släpas omkring, får jag och mina kompisar mer energi till andra viktiga saker.

 

Nu kanske du tänker att eftersom du inte fick lyssna på musik när du gick i mellanstadiet, så borde vi inte heller få det. Men har du tänkt på att samhället utvecklas och ungdomar är väldigt vana vid att ha tillgång till musik och deras smartphone hela dagarna?

 

Nu hoppas jag att du som arbetar inom skolans värld och läser detta kanske ger dina elever en chans att lyssna på deras favoritmusik, avslappningsmusik eller “white noise” under lektionerna.

 

Jag lovar dig att det kommer göra eleverna gladare och att du kommer ses som en modern lärare!

 

 

Text: Elzbieta Vilutyte, klass 5B Anneroskolan, Staffanstorp