Reporterskola

BLT - Sydöstran: Johannas liv som innebandyspelare

Johanna Åkesson

Johanna Åkesson spelar i Karlshamns innebandyklubb.

 

Bröderna inspirerade Johanna. Hon började spela innebandy och det var tur för hon blev en framgångsrik innebandyspelare.

 

Johanna Åkesson från Karlshamn började med friidrott och fotboll eftersom det inte fanns något tjej-innebandylag. Hennes äldsta bror spelade innebandy och var väldigt duktig. Han spelade till och med i landslaget och tog ett VM-guld.

 

Johanna blev då inspirerad att själv börja med innebandy. Hon började spela när hon var 13 år. Eftersom det inte fanns några flicklag började hon spela med killarna. Tjejerna i hennes ålder höll mest på med fotboll. Men hennes äldsta bror började träna ett flicklag för 16-åringar och Johanna fick börja träna med dem.

 

– För att bli duktig tror jag att man behöver ha lite talang men man måste också jobba hårt för det man vill. Det är viktigt att ha ett pannben, att verkligen vilja kämpa och inte ge sig, säger Johanna.

 

Johanna har spelat i både högre och lägre divisioner och hon tycker att båda är roliga. När Johanna spelade i Olofström elitsatsande hennes lag och då tränade hon fyra till fem gånger i veckan. Hon berättar att hon tränade på gymmet också för att bli en bättre innebandyspelare.

 

När Johanna var 17 år skadade hon sitt knä och hon tvingades lägga innebandyn åt sidan ett tag. Hon skadade sitt knä under en match i Lund. Det var hennes tredje match den säsongen. Säsongen hade börjat bra och hon hade gjort assister och mål. Men oturligt nog fastnade hennes fot i handbollsklister när de spelade. Johanna vred sönder sitt knä och fick åka ambulans till akuten.

 

Efter skadan fick hon träna i några månader för att knät skulle bli bra. När hon kunde börja spela igen tog hennes innebandykarriär fart. Hon började synas mer genom att göra fler mål och mer poäng.

 

När Johanna fick sin första son pausade hon innebandyn. När hennes son var cirka två år började hon spela några matcher igen. Men hon tyckte inte riktigt att det fanns tid och hon var inte lika sugen på att spela längre. Sedan kom hennes andra son. När han var 1,5 år började hon spela igen för då saknade verkligen Johanna innebandyn.

 

– Det är ju inte bara innebandy utan det är ju också en social bit, att träffar kompisar är viktigt för att må bra, säger Johanna.

 

Johanna tycker om innebandy för att det är fartfyllt och att det händer något hela tiden. Vid till exempel fotboll kan man stå länge och vänta på att det ska hända något. Innebandy innebär högt  tempo och många närkamper. Johanna är en väldigt fysisk spelare så hon tycker om när det händer grejer.

 

– Man ska alltid tycka det är roligt med innebandy. Om man börjar tycka att det är tråkigt så ska man nog fråga sig själv varför man håller på, säger Johanna.

 

Johanna berättar att man aldrig ska hålla på med en sport för någon annans skull. Det är viktigt att man alltid spelar för man själv tycker det är roligt.

 

Ett tips Johanna har för att få bättre känsla för bollen är att ställa upp några koner hemma och dribbla mellan dem. Dessutom är det viktigt att alltid tro på sig själv.

 

Text: Meja Henningor och Moa Haagensen, klass 5, Korpadalsskolan, Karlshamn
Foto: Johanna Åkesson