Reporterskola

PT: Mer vegetariskt i skolan!

grönsaker

I skolan äter de flesta kött. Det påverkar djuren och vår miljö negativt. Tänk så mycket som krävs för att din köttbit ska komma till dig.

Först måste djuret avlivas och transporteras till din butik, och troligen åker du också bil till affären för att kunna handla. Korna kräver mer energi än vad vi får ut av dem, därför behöver vi mer vegetarisk kost både i skolorna och i hemmet.

För det första är vegetarisk mat mer hälsosam. Vissa säger att man inte får i sig alla näringsämnen om man äter vegetariskt men det stämmer inte om maten är bra. Vegetarianer har mindre risk att drabbas av en hel rad sjukdomar som tillexempel högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Vissa är rädda för att inte få i sig de proteiner som man behöver men det är sällan något problem man får i sig proteiner som är viktiga i alla fall.

För det andra påverkar det djurlivet något extremt. Djurens avföring, gödsel och djurens foder står för stora utsläpp. Kött och mejeriprodukter påverkar klimatet ungefär lika mycket som alla världens bilar, bussar och flygplan tillsammans. Kor dör en efter en för att vi ska få just den varan när det finns andra alternativ på varor med protein. Till exempel baljväxter, bönor, ärtor, linser och tofu. Djur ska inte behöva vara mat. Låt djuren leva fritt.

För det tredje tycker vi att man ska servera endast vegetarisk mat. Antingen helt eller tre gånger i veckan. Det skulle hjälpa jättemycket med minskningen av köttproduktionen. Om skolorna inte ändrar något kan du fortfarande välja det vegetariska alternativet!

Dessutom slängs alldeles för mycket mat i skolorna. Elever och kanske till och med vissa fröknar slänger mycket. Det beror till exempel på att man tar för mycket när det är god mat och orkar sedan inte äta upp det.

Det vi vill få fram är att fler borde äta vegetariskt och att skolorna ska fokusera mer på att bara ha vegetarisk mat ibland eller ännu bättre alla dagar i veckan. Då får man äta vad man vill hemma men i skolan blir det vegetariskt.

Text: Vegetarianerna Hedda Lundberg och Elly Berglund, Pitholmsskolan, Piteå