Reporterskola

BLT - Sydöstran: Nyanställda på Ire naturskola

En liten get som äter på en gren.

Ett av djuren på ire naturskola.

 

När de som jobbade på Ire skulle gå i pension tog nya över. En av dessa är Eva Eriksson. På Ire naturskola har de många djur och det finns många saker för skolor att göra.

 

En höstdag 2021 intervjuar Minibladets reportar Eva Eriksson som har hand om Ire naturskola. Eva har även två  kollegor som heter Pär och David. Ire naturskola ligger i Karlshamn och var förr två gårdar.

 

Eva jobbar även på Kreativum science center där hon jobbar med NTA-lådor som innehåller experiment som skolorna sedan gör. Kreativum fick ta hand om Ire naturskola när Peter och Ingela som jobbade där innan gick i pension.

 

Någon håller en svart kanin i famnen.
Kaninen Ernst.

 

Det finns många olika djur på Ire naturskola. De har bland annat två grisar som heter Jacki och Princess, Jacki är den äldsta. De har också en katt som heter Lilja, hon är ganska gammal, hon är minst 18 år. De har fem hönor och en tupp, fyra av hönorna är små. De har också en kanin som heter Ernst. De har även tre getter, en är en kille som heter Charlie den andra är en tjej och heter Lola.  De har en liten ny get som är en tjej som heter Lillan men de kallar henne för Lilly. De har även småfiskar i ett akvarium inne i stugan.

 

En katt som sitter på en stubbe.
Lilja sitter och filosoferar.

 

Eva tycker att det är ett fantastiskt jobb eftersom hon gillar djur och natur. Hon började jobba på både Ire naturskola och Kreativum i början av Juli månad 2021. Det finns inte bara djur, det finns även massa fina gamla hus, gamla fina saker och en enormt vacker natur där man kan gå ner till ån och sjön.

 

Hon tycker att det är ett fantastiskt jobb. Under arbetsdagarna förbereder hon för att elever ska komma och hälsa på. Hon kommer på idéer som barnen kan göra på Ire naturskola. Sedan träffar hon eleverna och tar hand om dem och när de åker hem så måste hon städa och plocka undan. Hon förbereder då även för nästa klass som ska komma.

 

Djuren måste också tas om hand och matas både morgon och kväll, ibland måste man mocka när de har bajsat. Hon måste även åka och köpa mat till djuren och köpa grönsaker och mat till barnen som kommer.  Det är också mycket pappersarbete där hon betalar räkningar, bokar besök, skriver mail och svara i telefon. Hon har alltså mycket att göra.

 

Text och foto: Alva Arvidsson och Ella Svensson, klass 5, Korpadalsskolan, Karlshamn