Reporterskola

Sydsvenskan: Prata mer om pengar!

Foto: Pixabay

 

I grundskolan pratar man inte så mycket om vad pengar är och vad aktier betyder, vilket leder till att när barnen går ur grundskolan så kommer de inte att veta vad pengar riktigt är vilket blir ett stort problem.

 

Det finns en sak som faktiskt fascinerar mig och det är att vi har gjort pengar så viktigt. Men samtidigt genom de 15 år som den nya generationen ska utbildas, så lär vi dem knappast någonting om det som de ska behålla och ta hand om.

 

För det första: om en student skulle vilja ha ett jobb som till exempel advokat där en måste veta en hel del om pengar. Då måste man gå på ett universitet där man fokuserar på advokatkursen. Och med tanke på att de inte har gått igenom om pengar i skolan så kommer de flesta inte kunna så mycket i det ämnet (såvida de inte har läst själva vilket man egentligen inte ska behöva göra med tanke på att skolan borde prata mer om det).

 

För det andra så vill de flesta inte prata om lön överhuvudtaget med tanke på att det är för privat, vilket jag kan förstå, till en viss del. Jag fattar att till exempel  läraren  inte vill berätta för eleven exakt vad hen tjänar, men jag tänker i alla fall att en förälder ska kunna prata om det.

 

För det tredje: om någon får ett jobb som till exempel städerska, gör ett bra jobb och får sin lön, hur ska de då veta vad de ska investera det i?

Ta aktier som ett exempel. Om de inte har pratat och förstått vad aktier är och betyder så kanske de lägger allt på någonting som bitcoin istället för att lägga in en liten del av lönen på en säkrare aktie som till exempel Coca-cola.

 

Jag hoppas att ni gillar min argument och jag hoppas också att ni har lyssnat och kanske till och med bestämt er för att prata om pengar.

 

Text: Gustav Lichtenstein Lüning, klass 5 Malmö Montessoriskola, Malmö