Reporterskola

VK: Rörelserikare skola

Barn som hoppar framför en grå vägg.

 

Vi behöver en rörelserikare skola. Genomsnittet på hur mycket ungdomar rör på sig är alldeles för lågt. Antalet elever som klarar kunskapskraven just nu har börjat sjunka. Detta kan bero på att de inte rör sig tillräckligt mycket.

 

Vi skulle tycka att det var bra om fler elever rörde på sig och började i olika sporter på fritiden. Då skulle någon som kanske inte ens visste vad till exempel handboll var kunna bli en proffsspelare.

 

Om man rör på sig mycket när man är liten så kan intresset hänga kvar längre i livet. På det sättet lever man ett hälsosammare liv.

 

För det första så arbetar man bättre om man rör på sig. Rör man på sig får kroppen motion och då kommer hjärnan igång och då jobbar man bättre. Det visar forskning. Det behöver finnas fler sätt för oss elever att röra på oss i skolan.

 

För det andra så tycker många barn att det är väldigt kul att röra på sig och skulle uppskatta fler tillfälligheter att röra på sig på raster, i klassrum och på fritiden.

 

För det tredje måste man uppmuntra elever att röra på sig för att många rör sig alldeles för lite och det är inte bra för kroppen att inte röra på sig.

 

Några idéer som vi har är att man skulle kunna sätta upp en linbana. Eller så kan man kanske ha högerregel i någon korridor så att man kan springa i korridoren. Något annat man kan göra är att sätta upp en stång där man kan göra chins/pullups.

 

Text: Alvin Brändström och Irma Nilsson, klass 5, Stöcke skola, Umeå