Reporterskola

Sydsvenskan: Stoppa cigaretter!

Cigarettfimpar i ett askfat.

 

Cigaretter borde sluta säljas. De är dyra, dåliga för miljön, dåliga för den som använder dem och även dåliga de som lever med en som röker.

 

Cigaretter är även beroendeframkallande. Man behöver nästan bara använda dem en gång för att man ska bli helt besatt. Cigaretter förstör även organ som lungorna. Och visste du att på 1177 står det att cigaretter innehåller mer än 8 000 farliga ämnen och omkring 60 av dem kan orsaka cancer.

 

Varför skulle man för det första förstöra sina lungor? För man förstör bara sin egen kropp. Och man lever bara en gång.

 

För de andra är cigaretterna dåliga för de som går förbi någon som röker. Inte bara för den man bor med utan även för människor ute på gatan som går förbi den som röker.

 

Till sist varför skulle staten tillåta att man får sälja droger som kan orsaka cancer? Mycket av det småskräp som finns på gatorna, nära bänkar och sittplatser, är använda cigaretter.

 

Sedan äter djur som till exempel fåglar upp dem och kan dö. De äter cigarettfimparna eftersom de tror att det är mat. Alla farliga ämnen, som redan är dåliga för människor, kan vara ännu värre för djur.

 

Jag vill att regeringen gör det ännu dyrare att röka. Det ska finnas gratis vård för de som vill ha hjälp med att sluta vara beroende. Ett annat alternativ är att cigaretter slutar att säljas i Sverige och att cigaretter klassas som ett olagligt föremål.

 

Text: Nasra Farah, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay

Källa: 1177

 

Nasras insändare är med i Minibladets stora val-tävling. Läs fler insändare!