Reporterskola

VK: Stoppa könsnormer tidigt!

Tjejer som spelar fotboll.

Thea är övertygad om att fler tjejer hade spelat fotboll om de fick fler passningar. Foto: Pixabay

 

Spelar kön och talang någon roll i skolans fotboll? Ja, om du kollar på hur det ser ut på fotbollsplanen på min skola så är det så. 

 

Jag tycker att framför allt tjejer får färre passningar när vi spelar fotboll på grund av kön. Alla ska ha möjlighet att kunna spela fotboll på rasterna utan att känna sig utanför.

 

För det första så kan det vara så att de som inte passar till tjejer gör så att de slutar i sporten och inte tycker att det är roligt längre. Även om du vill vinna och inte vill passa till någon som är mindre bra så handlar det om skolsport. Alla ska få ha kul men om de inte känner sig involverade i sporten så blir det inte kul.

 

För det andra kan tjejer inte visa vad de kan om passningen aldrig kommer. Alla borde få lika stora möjligheter till sport. I en undersökning i min klass sa 100 procent av tjejerna att de upplever att det får färre passningar.

 

För det tredje, vad gör det att man inte vinner, det är skolsport, det spelar ingen roll. Vi spelar för att ha kul och inte för att vinna.

 

Avslutningsvis vill jag säga att kön inte ska ha någon betydelse i sport. Jag tror att fler personer skulle börja spela fotboll på rasten om alla får vara involverade i sporten.

 

Text: Thea Jalmby, klass 5, Stöcke skola, Umeå