Reporterskola

Sydsvenskan: Stoppa krig i alla länder!

Foto: Arkivbild

 

Jag tycker att människor borde vara lite snälla och hjälpa till med att stötta varandra när det bombas och krigas. De länder där det fortfarande är krig är till exempel Syrien, Palestina, Irak och Jemen.

 

För det första. När det bombas och krigas måste människor fly från landet för att kunna rädda sig själva. Det finns barn som gråter av skräck eftersom de är rädda för att dö.

Barnen får se saker som är läskiga. Deras blickar är fyllda av rädsla för vad mer otäckt som kan komma.

För det andra. Människorna som varit med i krig säger att vi är trötta men vi kämpar och kommer aldrig ge upp. Folk som har bombat har förstört allt som till exempel sjukhus, hem och skolor.

Barnen kan inte lära sig något på grund av att det inte finns skolor längre och det kan leda till att de inte får en bra utbildning.

För det tredje. Det finns också barn som blir rädda och rymmer från sina hem. Det innebär att när de rymmer kan varken de eller deras föräldrar se varandra och när det händer blir föräldrarna oroliga och då börjar de leta efter sina barn.

Till slut kan det hända att föräldrarna dör på grund av att de har gått ut där det finns det soldater som väntar på att döda folk.

Så det jag vill säga är: var hjälpsamma mot varandra och försök att rädda varandra. Dessutom, om krig stoppas, kan barn börja gå i skolan och få en bra utbildning.

 

Text:  Yasmin Hamed, klass 5 Söderkullaskolan, Malmö