Reporterskola

BLT - Sydöstran: Ung, lovande och hästintresserad – ryttaren Lisas bästa tips!

En närbild på en brun häst med svart man.

Foto: Pixabay

Minibladets reporter har intervjuat ryttaren Lisa Nyhus. Lisa är en förebild för många hästintresserade. Hon har växt upp med hästar och rider i stort sett varje dag.

 

Lisa Nyhus är 19 år och är född 30 december. Hon har ridit i princip hela sitt liv eftersom hennes mamma har hållit på med hästar. Lisa har två andra syskon som också blivit väldigt framgångsrika inom ridning.

 

Lisa har kvalat med sina två ponnyer under 2016 och 2017 till SM, hon har även tävlat internationellt i Baltic Cup. Genom Baltic Cup får ponnyer och juniorryttare internationell erfarenhet. Många unga ryttare gör sin första internationella debut i samband med Baltic Cup.

 

2021 var Lisa och hennes ena ponny Jack åtta av de ekipage som fick rida på Elmia Scandinavian Horse Show.

 

Hur blir man framgångsrik ryttare?

 

– Jag tror att man blir en framgångsrik ryttare genom att vara nyfiken, ödmjuk och att våga ta i. Det är svårt att säga exakt vad som gör en till en framgångsrik ryttare men de tre sakerna tror jag man kan komma långt på.

 

Det är väldigt många ryttare som vill bli framgångsrika, Lisa är en av de som är på god väg. Några Svenska ryttare som blivit väldigt kända och framgångsrika är Peder Fredricson, Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann.

 

Hur rider man på bästa sätt?

 

– Jag skulle säga att det inte finns något bästa sätt att rida på utan man lär sig att störa hästen så lite som möjligt och att kunna få det att se så lätt ut som möjligt. Men hur man rider beror mycket på vilken ryttare man är. Det finns inte ett sätt att rida på och man kan inte heller bli fullärd och det är de jag tycker är roligt med med den här sporten. Det går alltid att lära sig nya saker.

 

Lisa drogs just till hästarna för att hennes mamma alltid har hållit på med hästar. Men att hon har fortsatt med sporten handlar om lust.

 

– Anledningen till att jag hållit mig kvar vid hästarna är att jag tycker om dem så otroligt mycket och att jag aldrig blir fullärd.

 

Vad är det bästa med hästar?

 

– Det bästa med hästar är att de är så otroligt härliga djur och att man kommer så nära en individ.

 

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på för att rida så bra som möjligt?

 

– Svår fråga, jag skulle säga att det man ska tänka på är att man försöker göra så att det blir så roligt som möjligt. Det är inte är hela världen om det blir något litet fel. Att man alltid strävar för att bli så bra som möjligt men också kollar tillbaks på det som var bra.

 

Hur högt siktar du?

 

– Jag tycker så klart att det hade varit roligt att få vara en av de som får komma ut på de där riktigt stora tävlingarna men det är fortfarande riktigt svårt att komma dit. Men mitt mål är väl så klart att komma så långt som möjligt med de förutsättningar jag har. Och att lära så mycket som möjligt längs vägen. Men om jag ska vara realistisk så kommer det alltid vara någon som har bättre hästar, ekonomi och så vidare. Men att göra så gott jag kan med det jag har är en vinst i sig.

 

Hur många dagar i veckan rider du?

 

– Jag rider nästan varje dag, ibland någon vilodag men jag är alltid ändå ute i stallet.

 

Vilket är ditt höjdrekord?

 

– Jag brukar inte fokusera så mycket på hur högt jag hoppat utan hur jag gör det. Jag hoppar hellre lägre med precision än högre på överlevnad.

 

Mål innan 2021 är slut?

 

– Eftersom jag nyss sålde min enda häst så är mitt mål innan 2021 att hitta min nya framtida stjärna.

 

Hur tar man hand om hästarna på bästa sätt?

 

– Hur man tar hand om sina hästar på bästa sätt är väl olika beroende på hur man ser på det. Jag tycker att det viktigaste är att de mår bra och är avslappnade och trivs. Sedan brukar vi förebygga skador med bland annat equiteraput och massör, bra hovslagare.

 

Vilken är din bästa egenskap när du rider?

 

– Jag tror att min bästa egenskap när jag rider är att jag är lugn och inte blir stressad i tävlingssammanhang. Det tror jag gör att min häst känner sig trygg.

 

Text: Moa Larsson, klass 6, Korpadalsskolan, Karlshamn