Reporterskola

VK: Varför rörelse i skolan?

En klätterställning med rutschkana, klättervägg och armgång.

Elever på Stöcke skola vill han en klätterställning. Deras gamla blev utlånad och kom aldrig tillbaks. Klätterställningen på fotot har inget med Stöcke skola att göra. Foto: Pixabay

 

Vi anser att det är för lite rörelse i skolan. Det kan bero på att vår skolgård är tråkig. Vi vill hjälpa till att förändra skolgården så att barn och ungdomar rör sig mer.

 

Forskning säger att hjärnan fungerar bättre när man rör på sig. Det betyder att man lär sig mer och får bättre betyg. Ungdomar i dagens samhälle rör sig för lite. Kanske är det därför betygen blir sämre.

 

Vi tycker att det är viktigt för ungdomar att röra sig i skolan för att prestera bättre. Det här är några förslag som skulle kunna göra så att ungdomar rör sig mer i skolan:

 

1. Vi vill flytta upp hyllorna och ha ribbstolar under så att man kan klättra upp och hämta och lämna kläderna men skorna kan man ha där nere.

2. Trampbilar ner till matsalen

3. Armgång i korridorerna

 

Andra förslag för en rörelserikare skolgård är:

1. Studsmatta

2. En stor klättervägg med sele eller inte

3. Bubbleball

4. Gräsplan istället för grusplan

 

Vi vill ha en klätterställning som i Holmsund. Den var vår från början men när vi bytte till Holmsunds skola tog de med klätterställningen. När vi flyttade tillbaks till Stöcke fick vi inte tillbaks den. Vi anser att vi har rätt att få en ny eller få tillbaks vår gamla.

 

Tack för att vi har fått ge förslag för att göra skolan mer rörelserik för barn och ungdomar. Vi fattar att alla förslag inte kan komma med men vi ville ändå jobba för att få skolan till en rörelserikare plats.

 

Text: Axel Fransson, Thea Jalmby, Molly Isberg och Hilmer Granberg Kriström, Stöcke skola, klass 5, Umeå