NWT: Värmlandssfödd producent bakom filmen om Greta Thunberg

Foto: Pressbild / B-Reel Films

En av den senaste tidens mest uppmärksammade filmer är dokumentären om Greta Thunberg. Producent för filmen är Fredrik Heinig som kommer från Karlstad.

 

Fredrik Heinig och regissören Nathan Grossman, som jobbar på produktionsbolaget B-Reel Films, har följt Greta Thunbergs resa från start. De fick ett tips från en kollega om att en ung flicka skulle inleda en klimatstrejk.

– Varken jag eller Nathan hade hört talas om Greta då, berättar Fredrik Heinig för NWT.

 

Greta Thunberg inledde sin sittstrejk utanför Riksdagshuset i Stockholm den 20 augusti 2018. Genom att lyfta fram fakta och forskning har hon skapa hon en ökad medvetenhet kring de akuta miljöfrågorna och själv blivit ett internationellt fenomen.

 

Fredrik Heinig fortsätter:

– Men vi bestämde oss för att fråga om vi fick vara med och filma från början. Vår tanke var att vi skulle göra en pilot för en tv-serie där vi skulle följa flera unga klimataktivister runt om i världen. Men redan efter några veckor märkte vi hur rörelsen fick fart framför vår kamera och att Gretas kamp i sig själv skulle räcka. Efter ytterligare någon månad hade det börjat sprida sig internationellt och vi kände att kraften i berättelsen var ett faktum.

 

Filmen Greta – eller I Am Greta som den heter på engelska – hade premiär på Venedigfestivalen i september och gick upp på svenska biografer i november. Nu visas filmen på SVT och finns tillgänglig på svtplay där den redan lockat drygt en miljon tittare.

 

Greta Thunberg ur filmen I Am Greta. Foto: Pressbild, B-Reel Films

 

– För oss som jobbar med film och dokumentärfilm är det en dröm att en sådan här historia vecklas upp framför vår kamera. Dessutom rör det ett ämne som inte bara engagerar oss starkt, utan som också är en hel världs ödesfråga. Det är unikt och något vi är medvetna att vi som filmare bara upplever en gång i våra yrkesliv, berättar Fredrik Heinig för NWT.

 

I vilken mån har Greta Thunberg själv varit med och tyckt om den färdiga filmen?

– Greta eller de andra i familjen la sig aldrig i hur filmen skulle bli utan visade förtroende för oss. Vi visade filmen när den var klar, men Greta hade inga synpunkter förutom att hon tyckte att det var märkligt och lite jobbigt att se en film om sig själv. Vi som följt henne vet ju att hon är antitesen till en linslus, samtidigt har hon fått acceptera – mot sin vilja – att hon som person är ett effektivt sätt att nå ut med de klimatbudskap som driver henne till 100 procent.

 

Efter arbetet med filmen Greta fokuserar Fredrik Heinig nu på inspelningen av spelfilmen Jag är Zlatan som bygger på David Lagercrantz bok om Zlatan Ibrahimovic.