Reporterskola

VK: Hur gör man på träningar under coronapandemin?

En hiphop-dansare som står på huvudet i en dans.

Unda gillar att dansa. Hon tycker att det är roligt att lära sig nya steg. (Bilden är en genrebild och personen på bilden har ingen koppling till texten.)

 

MiniBladets reporter Unda och hennes kompis Leia dansar på Umeå Dansskola. Nu under coronatider blir det lite annorlunda. Då håller dansarna mer avstånd, är mer försiktiga och tvättar händerna ofta.

 

Unda och hennes kompis Leia har dans måndagar och torsdagar. De dansar hip-hop och dancehall vilket innebär att de hoppar mycket och rör sig med hela kroppen. Unda dansar i en blandad grupp med 09:or, 08:or och 07:or. Det hon tycker är roligt med dansen är att eleverna får testa många olika steg och lära sig bra danser.

 

Vanligtvis brukar Unda och Leia vara med varandra efter skolan de dagar de har dans. De brukar sedan åka tillsammans till dansen. Men nu under corona så får de inte längre vara med varandra efter skolan. Allting blir annorlunda och det är mycket man måste tänka på.

 

För att det inte ska bli så trångt och mycket folk i danslokalerna får föräldrarna inte längre följa med in till dansen för att lämna och hämta utan måste vänta utanför. Under danslektionerna står danseleverna vanligtvis ganska nära varandra men nu får de stå längre ifrån varandra och tänka på att sprida ut sig mer. Enligt Unda är den största och tråkigaste skillnaden nu under coronatider att de inte får ha uppvisningar och övernattningsläger.

 

– Jag tycker det är jätteroligt med dans och är glad att vi har kunnat fortsätta dansa trots corona men jag hoppas verkligen att det snart är över, säger Leia Bäckström.

 

Text: Unda Fröling, Stöcke skola, klass 5, Umeå