Sverige och Finland vill gå med i Nato

Den blå natoflaggan

Så här ser Natos flagga ut. Foto: Pixabay

Under måndagen blev det klart att Sverige tänker ansöka om att få vara med i Nato. För några dagar sedan bestämde Finland sig för att göra samma sak.


De senaste veckorna har politiker i Sverige och Finland pratat mycket om Nato. Anledningen är många vill gå med i Nato. Nato är ett samarbete där länderna som är med lovar att hjälpa varandra om det skulle bli krig.


Nu har det blivit bestämt att både Sverige och Finland ska ansöka om att få gå med i Nato. I Sverige blev beslutet fattat under måndagen.

– Jag känner mig trygg med att det finns ett stöd för detta bland det svenska folket, säger statsminister Magdalena Andersson till SVT.


Hon säger också att många av partierna i Sveriges riksdag är för att Sverige går med i Nato.


Redan på söndagskvällen hade statsminister Magdalena Anderssons parti Socialdemokraterna ett möte om Nato. Under mötet bestämde Socialdemokraterna att partiet är för att Sverige ska gå med.


Tidigare har få politiker i Sverige velat att Sverige ska vara med i Nato. Så är det inte längre. Enligt Magdalena Andersson beror det på kriget i Ukraina.

– Det finns ett före och ett efter den 24 februari 2022, säger Magdalena Andersson.  

Med det menar hon att läget i världen förändrades när Ryssland bestämde sig för att starta krig i sitt grannland Ukraina.


Magdalena Andersson säger att beslutet om att ansöka om medlemskap i Nato inte var ett lätt beslut att fatta.

– Det här är inget beslut man fattar lättvindigt, men vi måste förhålla oss till verkligheten så som den faktiskt ser ut, säger Magdalena Andersson.


Nu ska Sverige och Finland lämna in sina ansökningar till Nato samtidigt. Det kommer de göra någon gång de kommande dagarna.


Hur lång tid det tar innan vi får svar från Nato om Sverige och Finland får vara med eller inte är svårt att säga. Det kan ta ett år för en Nato att bestämma sig, men den här gången har Nato sagt att de ska försöka göra det snabbare än vanligt.


För att vi ska få gå med i Nato måste alla de 30 länderna som är med i Nato godkänna oss. Tidigare har Natolandet Turkiet sagt att de är osäkra på om de tänker godkänna oss, så just nu pågår det möten med Turkiet. Men Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har sagt att det kommer att lösa sig så att vi kan gå med i Nato.  

Behöver du någon att prata med?

Har du frågor om kriget i Ukraina? Då ska du prata med en vuxen.

På Bris finns det alltid någon att prata med. Alla barn under 18 år kan chatta med Bris eller ringa dem på telefonnumret 116 111. Bris har öppet dygnet runt.

Här ger psykologen Hanna Thermaenius tips på vad du kan göra om du känner dig orolig.

Är du vuxen och vill ha tips på hur du kan prata med barn om hemska saker som händer, läs här.

Nato är ett samarbete mellan många länder.
Samarbetet går ut på att
försvara varandra om något land i Nato blir attackerat.

 

Sverige och Finland har tidigare
inte varit med i Nato.
Men nu vill både Sverige och Finland
gå med i Nato.

 

Magdalena Andersson sa i måndags
att hon tror att många i Sverige
vill att Sverige ska vara med i Nato.

 

Nu måste Sverige skicka in en ansökan
om att vara med i Nato.
Det ska Sverige och Finland göra i veckan.

 

För att få gå med i Nato
måste alla länder i Nato godkänna Sverige och Finland.