Turkiet kan stoppa Nato-ansökan

Bild på när Nato fick Sveriges och Finlands Nato-ansökningar

Bilden visar när Nato fick Sveriges och Finlands Nato-ansökningar. Foto: Nato

I mitten av maj skickade Sverige in en ansökan om att få vara med i Nato. För att Sverige ska få gå med måste alla Nato-länder godkänna det. I nuläget vill inte Turkiet det.


Både Sverige och vårt grannland Finland vill gå med i Nato. Nato är ett försvarssamarbete mellan 30 länder i världen. Om ett Nato-land blir anfallet lovar de andra länderna att hjälpa till.


För några veckor sedan skickade Sverige och Finland in ansökningar om att få gå med i Nato. Några Nato-länder har redan sagt att de vill ha med oss. Till exempel har Tyskland, Tjeckien och Albanien sagt ja. Flera länder har också sagt att de kommer att säga ja till våra ansökningar.


Men ett land har ställt till med problem för våra ansökningar. Efter att Sveriges och Finlands ansökningarna hade blivit inlämnade sa Nato-landet Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att Turkiet inte vill ha med Sverige och Finland i Nato.


För att vi ska få vara med i Nato måste alla de nuvarande 30 Nato-länderna godkänna vår ansökan.


Sverige och Finland har därför haft möten med Turkiet för att försöka lösa situationen. Men hittills har det inte lett någonvart. Turkiet vill fortfarande inte godkänna oss.


Turkiet har kommit med flera krav för att godkänna Sverige. Ett av kraven är att Sverige ska börja sälja vapen till Turkiet. Sverige är ett land som tillverkar många vapen som vi sedan säljer till olika länder runt om i världen.  Sverige har nu därför sagt att svenska företag kan få börja sälja vapen till Turkiet.


Turkiets president säger också att de tycker att Finland och Sverige stöttar terrorister genom att till exempel skicka pengar till terrorister. Men det har statsminister Magdalena Andersson sagt inte är sant.


Ännu ett krav som Turkiet har är att Sverige ska lämna ut några människor som Turkiet säger är terrorister. Det är människor som bor i Sverige. Turkiet vill därför att vi ska skicka människorna till Turkiet så att det kan bli rättegångar mot dem.


Men enligt en expert som Expressen har intervjuat är det svårt att lämna ut människor till Turkiet, även om Sverige skulle vilja göra det. Vi har nämligen lagar som säger att Sverige inte får lämna ut människor hur som helst till andra länder.


Hur Sverige tänker göra med kraven och om Turkiet kommer att godkänna vår Nato-ansökan är inte bestämt än.

Sverige och Finland
har ansökt om att vara med i Nato.
Nato är ett samarbete mellan flera länder.
Länderna i Nato lovar att försvara varandra
om något land skulle hamna i krig.

 

Men för att Sverige och Finland ska få vara med i Nato
behöver alla länder i Nato godkänna oss.
De flesta länder i Nato
har sagt ja till Sverige och Finland.
Men Turkiet vill inte säga ja till Sverige eller Finland.

 

Turkiet har ställt en massa krav på Sverige och Finland
för att de ska ändra sig och säga ja.
De kraven är till exempel
att Sverige ska sälja vapen till Turkiet.

 

Men vilka krav som Sverige går med på
är inte bestämt ännu.
Därför är det inte klart ännu
om Sverige kan få vara med i Nato.