Nyhetsvecka 22

Kollage på en klassrum och en skylt från en demonstration

Lärare som byter skola och klimatmöte i Stockholm är några av veckans nyheter. Foto: Unsplash.


Folk på internet säger att svenskar är oartiga och snåla, lärare hoppar runt mellan skolorna och politiker pratar om planetens framtid. Ska vi ta och kolla in veckans nyheter?
Brukar du få middag när du hälsar på hemma hos kompisar? Inte? Då kanske du håller med vissa som säger att vi är oartiga här i Sverige. 
Läs mer om #swedengate i vår artikel.Kanske har du också varit med om att dina lärare slutar och byter jobb? Det är tydligen många lärare som byter skola ofta. 
Läs mer om lärarna som inte verkar kunna bestämma sig.Medan kriget fortfarande pågår i Ukraina samlas politiker i Stockholm för att diskutera ett annat väldigt viktigt ämne: klimatet. 
Läs mer om det stora klimatmötet i vår artikel.I höst ska vuxna i Sverige rösta på vilka politiker och parti de tycker ska bestämma under de kommande fyra åren.
Läs mer om valet 2022 och hur demokrati fungerar i vår fördjupning.


Snart är det skolavslutning och barnen går på sommarlov. Vad gillar du att göra på din fritid? Minireporter Charlie Ellman på Korpadalsskolan i Karlshamn har intervjuat Oliver som gillar att spela ishockey.
Läs Charlies intervju här.Jag skulle vilja avsluta veckans nyhetssammanfattning med några kloka ord från Yasmin och Zozo som går på Söderkullaskolan i Malmö:
“Vi tycker att fler borde vara tacksamma för det de har. Det finns människor som är fattiga och som inte har det du själv har.”
Läs Yasmin och Zozos insändare.

Ha en fin helg, kära läsare!

Gustav Sigala Haggren

Redaktör