Lula da Silva blir president igen

Lula da Silva är president i Brasilien igen. Foto: Shutterstock.

Natten mot måndag blev det klart att Lula da Silva återigen blir president i Brasilien. Han vill hjälpa de fattiga och skydda Amazonas regnskogar.


Det var ett väldigt jämnt val i Brasilien. Lula da Silva vann med 50,9 procent av rösterna. Den sittande presidenten Jair Bolsonaro fick 49,1 procent av rösterna och förlorade. Det här var andra gången som brasilianarna röstade om de två kandidaterna. Första gången fick Lula da Silva 48 procent av rösterna.


Lula da Silva är 76 år och tillhör arbetarpartiet Partido dos Trabalhadores (PT), ett parti som Lula da Silva var med och startade.


2002 blev han president för första gången. Då fick han 60 procent av rösterna. Han blev sedan omvald till president 2006 och var president fram till 2011. Nu är det alltså dags igen.


Lula da Silva har kallats en av de mest populära presidenterna i Brasilien. Men han har också dömts till fängelse för att ha gjort olagliga saker. Han skulle ha suttit tolv år i fängelse men blev frisläppt efter endast ett år. Rättegången mot honom förklarades ogiltig för att domaren skulle ha varit partisk. Det betyder att domaren redan på förhand skulle ha bestämt att Lula da Silva var skyldig.

I söndags var det val
i Brasilien som ligger i Sydamerika.
Människorna i Brasilien
röstade på vem som skulle bli president.

 

Det fanns två kandidater
att välja mellan.
De var Lula da Silva och
den sittande presidenten Jair Bolsonaro.

 

Det blev Lula da Silva som vann.
Han fick 50,9 procent av rösterna.
Det var alltså väldigt jämnt.

 

Det här är andra gången som Lula da Silva
och Jair Bolsonaro möts i ett val.
Förra gången blev det också jämnt
då fick Lula da Silva 48 procent av rösterna.

 

Det här är också andra gången Lula da Silva
blir president i Brasilien.
Första gången var 2002 och då satt han
fram till 2011.