Reporterskola

Sydsvenskan: Håll med !

Foto: Klass 5A, Mellanhedsskolan Malmö

 

Under våren har MiniBladet genomfört projektet Håll med! med en handfull klasser i Skåne som handlar om cirkulär ekonomi och vikten av att återvinna och återanvända. Här en artikel om ett bra initiativ från elever i klass 5A på Mellanhedsskolan. 

 

Loppis för miljön

 

Nya hem inte bara för djur och människor. 

 

Vi ordnade en loppis på Cafét Geijersgatan 53. Vi stod där i många timmar (ungefär 3 timmar) för att få mycket sålt. Vi sålde över 40 saker.

 

Det var både för små kläder och saker som vi inte använder längre. Vi valde att ha loppis så att det kommer till användning istället för att vi slänger det!

 

Pengarna vi sedan fick kommer vi köpa andra saker för som kommer komma till mer nytta. Vi sålde både vuxensaker och barnsaker.

 

 

Foto: Klass 5A, Mellanhedsskolan Malmö

 

I vuxenväg sålde vi bland annar porslin tallrikar, mässingsljusstakar och kaffekoppar.

 

I barnväg sålde vi bland annat kläder (byxor, tröjor och klänningar i olika storlekar), väskor, telefonskal, bilkort och mycket annat.

 

Vi tyckte det var kul att ha loppis, men en nackdel var att det nästan bara kom vuxna och inte så många barn. Det här påverkade oss lite eftersom vi mest hade barnsaker. Men vi hade lite vuxengrejer också, som vi fick mycket pengar av.

 

Foto: Klass 5A, Mellanhedsskolan Malmö

 

Här är några tips från oss hur man kan bli mer miljösmart!

 

  • Du kan göra precis som vi, sälja saker och köpa nytt som du vet att du kommer att använda.

 

  • Om  du har börjat tröttna på något klädespladd så kan du göra om det till något annat, som till exempel om dina byxor blir lite tråkiga eller för små. Då kan du klippa dem till shorts istället eller en kjol. Då kommer det till användning istället för att det slängs.

 

  • Om du har för små kläder kan du ge bort dem till syskon eller en kompis som är mindre.

 

  • Att slänga skräp i naturen är superdåligt! Istället ska man använda sig av soptunnorna.

 

 

Text och foto: Linnea Ford, Lisa Adielsson, Filippa Glans, Hedda af Petersens, Hedda Grimshorn, klass 5A Mellanhedsskolan, Malmö