Reporterskola

Sydsvenskan: Håll med!

Foto: Emma Berglund

 

Under våren har MiniBladet genomfört projektet Håll med! med en handfull klasser i Skåne som handlar om cirkulär ekonomi och vikten av att återvinna och återanvända för miljöns skull. Här en text och ett lovvärt förslag från elever i klass 5A på Mellanhedsskolan. 

 

Släng inte utgångna varor!

 

Vi har bakat en kladdkaka som är gjord på saker som håller på att gå ut eller som har gått ut.  Det är bra för miljön eftersom vi räddade varor som skulle slängas om vi inte använde dem. 

 

Ett tips om ni också vill rädda miljön är att aldrig slänga varorna som kommer gå ut eller har gått ut om de fortfarande går att använda.

 

Det är väldigt slösigt att slänga varor som man fortfarande kan använda, det är som om vi skulle slänga kläder som fortfarande passar.

 

Foto: Emma Berglund

 

Ingredienser:

2 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

100 g smält smör

2 dl kokos

 

Så gjorde vi

Vi tog först två äggen och blandade det med sockret. Sedan hällde vi i resten av ingredienserna förutom kokosen. Sedan blandade vi så att det inte finns några klumpar kvar. Efter det hällde vi i lite av kokosen och smakade om den smakade bra. Vi tyckte att det skulle vara lite mer kokos så då hällde vi i lite till.

 

Senare smörade vi en rund form och hällde på kokos på kanterna av formen. Vi hällde i smeten och satte in den i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.

 

Sedan när den var klar i ugnen lät vi den svalna, och sedan toppade vi den med frysta hallon och silver chokladkulor och det var supergott!.

 

 

Foto: Emma Berglund

 

 

Text: Emma Berglund, Stella Bring, Sigrid Olsson, klass 5A, Mellanhedsskolan Malmö

Foto: Emma Berglund klass 5A, Mellanhedsskolan Malmö