Reporterskola

VK: Stoppa nyårsraketer!

Fyrverkerier lyser upp en mörk himmel.

Nyår år den tid på året då det skjuts mest raketer.

 

På nyårsaftons kväll är det vanligt att man har olika sorters fyrverkerier. Vi människor tycker det är en fin tradition men har ni tänkt på alla djur som blir rädda och djurägare som får sitta uppe hela natten och lugna sina djur?

 

För det första så blir som sagt djur skärrade. Husdjur går och gömmer sig hemma och kommer inte fram förrän långt efter att det höga ljudet har upphört. Men de vilda djuren och djur som är utomhus har ingen trygg människa som husdjuren har. Det är inte få gånger som till exempel hästar har sprängt staketet på sin hage och rymt i panik för det höga ljudet och de konstiga ljusen.

 

Du kanske tänker “varför ska jag bry mig om djuren, nyårsraketer är ju en tradition”. Men för det andra så är det inte ett bra alternativ om man ska bry sig om klimatet. Det släpps ut bland annat bly, kvicksilver och koldioxid i naturen. Varje år kommer även någon människa eller djur till skada.

 

Till sist så vill jag säga att vi människor vet att det bara varar i några minuter och vi vet att det inte är farligt. Men för djuren kommer det plötsligt mitt i natten ett högt ljud och de vet inte hur länge det kommer hålla på och de vet inte om de kommer dö eller inte. Djuren kan vara rädda resten av sina liv.

 

Nu kanske du undrar vad jag vill med den här texten? Och det jag vill är att fyrverkerierna ska minska i antal. Istället för att ha egna fyrverkerier kan du gå till din stad (det brukar ofta vara någon slags show i städer). Men nu när det är en pandemi så passar det kanske inte så jättebra så då kan du använda en thailändsk lykta (fast ha då en med naturligt material så att djur inte kan råka få i sig farligt material) eller så kan man stanna inne.

 

Tack för mig!

 

Text: Irma Nilsson, klass 5, Stöcke skola, Umeå